Agility


 

Agility ofwel behendigheid is een hondensport die in Nederland en België zeer populair is. De agilitysport is geschikt voor bijna alle ras- en rasloze honden. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld zeer zware honden of dogachtigen. Naast lichaamsbouw, kracht en wendbaarheid zijn ook andere eigenschappen belangrijk, zoals volgzaamheid, dapperheid, evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid.

De sport biedt zowel hond als handler de mogelijkheid zich samen uit te leven, wat uiteraard goed is voor de onderlinge binding. Ook de baas moet dus in conditie zijn om de hond optimaal te kunnen begeleiden. Hond en baas fungeren als een team!

 

Welke lessen kunt u bij ons volgen?

Beginners

Foundation, oftewel grondwerk. Voor de hond ooit in contact mag komen met een parcours moet er een grondige basis gelegd worden voor latere training. Te denken valt aan volgen links en rechts, cirkelwerk, voorbereiding wissels on the flat, kennismaking met bijvoorbeeld een lage kattenloop of wobbly board, tunnel, aanvang raakvlaktraining enz. Gaande weg wordt voorzichtig begonnen met licht sprongwerk en kennismaking met alle toestellen, afhankelijk van de leeftijd van de hond. Honden jonger dan 1 jaar kunnen dus zeker al meedoen. Er wordt twee maal per jaar een nieuwe groep opgestart door middel van een toelatingsexamen. Belangrijkste eis is dat de hond los kan werken van de handler.

Tussengroep

Verder aanleren beheersing alle toestellen, weavetraining, raakvlaktraining. Ook wordt er een begin gemaakt met series, dus enkele sprongen achter elkaar, eventueel met een tunnel of raakvlaktoestel er bij. Handler en hond worden rustig klaargemaakt om later een heel parcours af te kunnen leggen.

Gevorderden

gehoorzaamheid

Verdere opleiding tot volledige parcoursen op wedstrijdniveau. Omdat behendigheid een sport is die constant in beweging blijft worden hier met regelmaat nieuwe technieken getest, door middel van basisoefeningen maar dan in een nieuw jasje.